3 sycące, kolorowe pomysły na jesienne śniadanie

Nie macie pomysłu na smaczne i sycące śniadanie? Jego przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne, a warto pamiętać, że to absolutnie najważniejszy posiłek dnia – daje nam energię na start w nowy dzień i ważne, żeby było sycące. Poniżej przedstawiam swoje trzy pomysły na jesienne śniadanie – zapiszcie koniecznie! :)

 

Owsianka jabłkowo-gruszkowa

Składniki

  • 1 niepełna szklanka mleka (może być krowie, może być dowolne roślinne)

  • Pół szklanki płatków owsianych

  • 1/2 małego jabłka

  • 1/2 małej gruszki

  • 2-3 suszone figi/ kilka daktyli lub inne dowolne słodziwo ;)

  • Szczypta cynamonu

Surowe owoce myjemy i kroimy dość drobno. Możemy je obrać lub pozostawić ze skórką (czyli źródłem błonnika), suszone owoce kroimy drobno. Mleko doprowadzamy do wrzenia, po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wsypujemy płatki. Kiedy pokryje je płyn dodajemy owoce. Całość gotujemy na małym ogniu 3-5 minut, pod koniec dodajemy odrobinę cynamonu.

 

Pudding chia z borówkami (warto przygotować go wieczorem dnia poprzedniego ;))

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka mleka kokosowego

  • Dwie czubate łyżki nasion chia

  • 1 dojrzały banan

  • 4-5 daktyli

  • Garść borówek amerykańskich

  • Cukier lub inny dowolny słodzik do smaku

Mleko przelewamy do sporej miski, w której będzie nam wygodnie mieszać pudding. Dodajemy nasiona chia, dobrze rozgniecionego banana, oraz drobno pokrojone daktyle. Mieszamy bardzo dokładnie i gotową mieszankę przelewamy do salaterki, dekorując na wierzchu borówkami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

 

 

Sałatka z rukoli z figami i gorgonzolą

Składniki:

  • 100 g rukoli

  • 2-3 świeże figi

  • 30 g seru gorgonzola

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1/2 cytryny

  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika

  • 1 łyżeczka pestek dyni

  • sól, pieprz

Rukolę myjemy, osuszamy wrzucamy do miski. Umyte figi kroimy na ćwiartki, bądź ósemki (zależnie od ich rozmiaru) i dodajemy do sałaty. Solimy, pieprzymy dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, sok z półówki cytryny i dobrze mieszamy. Posypujemy serem oraz uprażonymi pestkami (prażymy je na suchej patelni do momentu gdy delikatnie się zezłocą). Do sałatki doskonale pasuje świeże pieczywo.

 

Tekst i zdjęcia tastylife.pl