Domowe lody bananowo-malinowe

Chyba każdy z nas lubi lody. Nie mamy odwagi aby przygotowywać je w domu, a okazuje się, że można to zrobić w bardzo prosty sposób. Poniżej podpowiadam jak stworzyć pyszny deser na zdrowej bazie, bez dodatku cukru!

 

Składniki (na 3 porcje)

  • 3 zamrożone, dojrzałe banany

  • Garść mrożonych malin

  • 3 czubate łyżki jogurtu typu greckiego

Do dekoracji: ulubione bakalie, biszkopty, ciasteczka, ja wykorzystałam maliny i holenderskie ciasteczka „stroopwafels”

Jako bazy naszych lodów użyjemy mrożonych bananów, które warto mieć zawsze w zamrażalniku. Wystarczy pokroić dojrzałe banany w ok. 3-4 cm kawałki i zamrozić – możemy je tak bezpiecznie przechowywać wiele tygodni.

Do kielicha blendera wrzucamy zamrożone banany, garść malin i trzy czubate łyżki jogurtu greckiego (ważne aby ten ostatni był gęsty i kremowy, ja zazwyczaj używam taki). Blendujemy powoli, w razie potrzeby mieszając łyżeczką tak aby nie spalić maszyny. Gotowe lody przekładamy do salaterek, dekorujemy i podajemy od razu. Smacznego!

 

 

 

tekst & foto tastylife.pl