Domowy lemon curd

Za ten kremowy smakołyk jestem gotowa dać się pokroić. Tradycyjny, angielski lemon curd przypadnie do gustu większości z Was. Cytrynowy i idealnie gładki, maślany, przy tym prosty w wykonaniu, łatwy do przechowywania i, co najważniejsze, o szerokim spektrum zastosowań. Doskonale smakuje nie tylko na eleganckiej bezie, ale równie dobrze na świeżej chałce czy razowym chlebie. 

 

Składniki: 

  • 2 duże żółtka

  • 2 całe jajka

  • 150 g drobnego cukru

  • 2 cytryny niewoskowane

  • 100 g miękkiego masła (82% tłuszczu)

W rondlu z grubym dnem ucieramy jajka z cukrem (powinny być jasne i puszyste). Dodajemy skórkę i sok wyciśnięty z dwóch cytryn i masło. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez przerwy mieszając i od czasu do czasu zdejmując z ognia. Gdy krem zgęstnieje (po ok. 5-7 minutach) przekładamy do zimnej miski. Mieszamy jeszcze kilka razy w trakcie studzenia. Przekładamy do słoiczka i przechowywujemy w lodówce do trzech dni.

 

 

 

 

 

 

 

 

tekst & zdjęcia: tastylife.pl