Najprostszy przepis na pizzę

Kto z nas nie lubi pizzy? Wielu z nas boi się przygotowywać ją w domu, tymczasem istnieje przynajmniej jeden przepis tak prosty i szybki, że warto zaryzykować. Satysfakcja gwarantowana :)

 

Składniki 

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej (dobrze jeśli jest to specjalna mieszanka do pizzy, ale z najzwyklejszej typu 500 też się uda)

  • Szklanka ciepłej wody (absolutnie nie może być gorąca ;))

  • Łyżeczka cukru

  • Szczypta soli

  • Opakowanie suszonych drożdży (7g)

 

Do sporej miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i sól i mieszamy. Wsypujemy połowę mąki, mieszamy (ręką, drewnianą łyżką – jak nam wygodniej ;)) i powoli dosypujemy drugą część mąki do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Ważne, żeby nie było „tępe”. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – zazwyczaj ciasto podwaja objętość już po 30-40 minutach, ale jeśli postoi troszkę dłużej będzie jeszcze lepsze.

W tzw. międzyczasie przygotowujemy składniki na wierzch ciasta. Ja najchętniej jem pizzę z sosem pomidorowym, posypaną mieszanką ulubionych serów – mozarella, gorgonzola, ale każdy może, a wręcz powinien wybrać swój ulubiony zestaw :)

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (jedną możemy śmiało zamrozić), każdą z kul rozciągamy rękami na dość cienki placek (grubości maksymalnie 0,5 cm), przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przybieramy składnikami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, z włączonym termoobiegiem przez około 8-12 minut. Smacznego!

P.S. Ciasto z tego przepisu świetnie znosi mrożenie, śmiało możemy więc podwoić ilość składników i zamrozić kilka jego porcji.

 

 

 fot. tastylife.pl